Mire is jó?

Mire jó?

A paracord a rendfenntartó fegyveres erők legtöbb körében megtalálható. Alkalmas a tábor körüli feladatok ellátásra, egyéni felszerelés kényelmesebbé tételére, de akár a harctéren is rögzítési és kötözési feladatok ellátására vagy bármilyen hasonló funkciójú elem, ideiglenes helyettesítésre. Itt említhetjük például a sátrak kikötözését, felszerelések rögzítését, cipőfűző pótlását, cipzár madzag hosszabbítását, lépésszámlálók készítését, csatok ideiglenes pótlását vagy akár egy rögtönzött fegyverszíj készítését. Az általános felhasználás mellett, tehát érdemes kiemelni a túlélési helyzetben nyújtott sokoldalúságát. A zsinór magját és a burkot könnyen el tudjuk választani. A mag további 7 szálra bontható, amik szintén kisebb elemi szálakra bonthatóak. A vékony szálak alkalmasak horgászásra vagy helyettesítik a cérnát, amivel ruháinkat és felszerelésünket javítani vagy átalakítani tudjuk. Túlélési helyzetben akár 1-2 méter kötél is az életünket jelentheti. A kések markolatának paracorddal borítása lehetett az első olyan fonás, amivel a katonák összekötötték a kellemest a hasznossal. A markolat kényelmesebb lett és túlélési helyzetben a kés mellett a paracord egy igazán praktikus társ.

A paracord civil körülmények között is kiválóan felhasználható. A második világháború után a paracord elérhetővé vált először, mint feleslegessé vált hadianyag, később, mint közönséges kereskedelmi termék. Míg egyes kereskedelemben kapható paracord zsinórok az említett szabványok szerint készülnek, mások a címkéjük ellenére sem biztos, hogy megfelelnek az előírt katonai típusoknak. Eltérhetnek ezektől szerkezetben, minőségben, színben vagy erősségben. A különösen gyenge minőségűek, lényegesen kevesebb szálat tartalmazhatnak a köpenyben vagy a magban, illetve magjuk készülhet tömbösített rostból a külön szálak helyett, vagy nylon helyett más anyagot tartalmaznak. Használják hegymászók és ipari alpinisták felszerelések rögzítésére, rendőrök, tűzoltók, szerelők, kézművesek és még sorolhatnánk. Fontos, hogy a civil piacra szánt paracord zsinór semmi képpen nem alkalmas életmegóvási és életvédelmi célokra. Teherbírása nem minősített, de a hétköznapi felhasználásnak tökéletesen megfelel.

Elkészítés

A paracord a civil szféra számára is könnyen elérhető. Rengeteg szín és színkombináció kapható már, és sok olyan hasznos kiegészítő is elérhető, ami gyerejátékká teszi a paracord tárgyak készítését. A kötelek színe keverhető és változtatható, így szinte végtelen számú lehetőség van arra, hogy valami egyedit alkossunk. Rengeteg fonási módszer ismert, amivel egyszerűen készíthetünk magunknak paracordból használati tárgyakat és díszeket. Leggyakarabban a „kobra” és „doboz” fonást használják, ami a karkötők, kulcstartók, késdíszek alapja. E mellett még több száz olyan csomózás van, amivel dekoratív fonatot tudunk készíteni.

forrás : paracord.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s